Rena sällskapshundar finns i leksaksaffären


Hur vanligt är det inte att man hör eller ser frågor av typen: Jag vill ha en ren sällskapshund, vilken ras passar bäst då? Senast idag såg jag ett inlägg på Facebook där personen ville ha tips på uppfödare som kan tänka sig att sälja en hund som bara ska vara till sällskap. Personen tyckte att de flesta uppfödare har krav på någon form av aktivering. Jag tänkte då: Ja det är jag glad för.

Hundar har fram till vår tid hjälpt oss med olika saker. Forskningen visar att människans och hundens utveckling är beroende av varandra. Hundarna har genom tiderna hjälp oss att jaga vår föda, vakta och valla våra boskap, larma, dra oss och vår packning och att hålla värmen under kalla nätter. De har haft ett uppdrag. Numera har vi inte lika stort behov av hjälp från hundarna längre, men deras nedärvda egenskaper finns kvar. Därför behöver hundar oavsett ras eller raser aktiveras. Mängden aktivering och typen av aktivering varierar mellan de olika raserna men den rena sällskapshunden finns i leksaksaffären.

När jag säger det här på mina kurser brukar frågan om rasgruppen Sällskapshundar komma upp.  Den benämningen skulle jag vilja säga är olycklig; i den gruppen finns till exempel pudeln, som från början användes som vattenapportör. Men generellt kan man säga att i den rasgruppen återfinns de hundar som kräver lite mindre aktivering, dock behöver även de hundarna aktiveras.

Med aktivering menar jag både fysisk och mental aktivering. Den fysiska aktiveringen är absolut nödvändig men inte tillräcklig. Hunden behöver få balansera, använda nosen och lära sig nya grejer och hunden behöver få utlopp för vad den faktiskt var menad att göra. En bra utgångspunkt i hur man ska aktivera sin hund, förutom de dagliga promenaderna, är att titta på just vad rasen ska användas till och se vad du kan göra för att hunden ska få utlopp för det som den var avlad för och därmed har behov av att göra.

Att ha hund kräver tid och arbete och är man inte beredd på det bör man avstå från att ha hund.

Hundar som inte aktiveras får inte ett meningsfullt liv och det får konsekvenser. Antingen får man problem med en hund som tar saken i egna tassar och hittar på grejer som vi inte uppskattar. Eller riskerar man att hunden får depressionsliknande symptom. Det här är om möjligt ännu knepigare för det är lätt att tro att man har en lugn och snäll hund som helst sover och nöjer sig med att bara få vara där man själv är.

Så tack ni uppfödare som ställer krav på era valpköpare om att hundarna ska aktiveras, det gör att fler hundar får ett meningsfullt liv!

plush-dog-551607_1920

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: