Hundproblem i sociala medier

Sociala medier är ju fantastiska på många sätt. Grupper på Facebook för hundägare som gör att mitt facebookflöde fylls av bilder på söta, knasiga och duktiga hundar. Jag kan också få inspiration till hundträning. Kör man fast på något moment i någon av all hundsporter kan man bara slänga ut en fråga och bara några timmar senare har man fått massor av tips på hur man ska komma vidare. Sen är det bara att välja vilka tips man vill prova.

Men bör man alltid slänga ut sina frågor på sociala medier?

När det gäller trickträning (som egentligen alla våra hundsporter är) så kan inte jag se att det skulle vara ett problem. Alla tips är kanske inte bra men det är lätt relativt lätt att avgöra vilka idéer man vill jobba vidare med och hunden kommer inte till skada om man nu inte väljer att prova träningstips som skrämmer eller skadar hunden. I de här hundsportsgruppen är det dessutom mest personer som tränar själva och de har ju kunskap om hur de lärt sina hundar.

Men det som ofta kommer upp i grupper, som inte är för en specifik hundsport utan mer generella, är andra typer av frågor. Frågor som är direkt kopplade till sjukdomssymptom eller problembeteenden.

Om du ställer en fråga på sociala medier vet du inte vilka som svarar, det kan vara vem som helst och fel svar på de här frågorna som du ställer riskerar hundens hälsa och välbefinnande. Eftersom du själv inte heller är en expert inom de här områdena är det dessutom svårt att avgöra vilka tips du ska använda. När hunden är sjuk eller har skadat sig är det veterinären du ska kontakta. Om din hund fått en diagnos och du känner dig osäker på hur du ska göra med behandling, foder, träning osv är det veterinären eller hundfysioterapeuten du ska kontakta. Om du däremot vill veta hur det gått för andra hundar med samma diagnos och hur de lever så är ju återigen sociala medier bra.

Samma sak gäller då om din hund har beteendeproblem. Beteendeproblem är inte att den har svårt att lära sig trick utan exempelvis stress, rädslor, aggressivitet eller separationsångest. Det finns personer som är utbildade för att hjälpa dig och din hund med beteendeproblem. Eftersom det egentligen inte finns några regler kring titlarna inom hundträning så kan de kalla sig för olika saker men hundpsykolog eller beteendekonsult är ganska vanligt förekommande. Precis som med val av instruktör och hundkurs bör man kontrollera vem det är man anlitar. Känner man sig osäker så finns det branschorganisationen Sveriges Hundföretagare som ska fungera som en kvalitetsmärkning av hundföretagare. På deras hemsida kan du hitta hundpsykologer. 

Avslutningsvis, till dig som svarar på de här frågorna på sociala medier. Tänk igenom om du verkligen kan ta ansvar för de svar du ger. Dina svar kan få konsekvenser. Om du inte är helt säker är det rätta svaret att ge till oroliga, uppgivna, ledsna, arga hundägare: Kontakta rätt expert.

teddy-242838_1920

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: