Att säga nej

I mitt förra inlägg skrev jag om att bara för att man tränar mjukt bör man inte i alla situationer som uppstår vänta till hunden slutar att göra fel.

En annan uppfattning om att träna med mjuka metoder är att man inte får säga nej till hunden. Det här verkar faktiskt vara en sanning hos en del hundägare och instruktörer, man får inte säga nej. När jag började träna med mjuka metoder kände jag precis samma sak. Det kändes som att det fulaste man kunde göra var att säga nej. Under den här tiden gick jag på en föreläsning med en hundtränare som absolut inte tränar med mjuka metoder. Jag kommer så väl ihåg att min kommentar efter var det var så himla skönt att hen sa att man får säga nej.

För det första när det gäller nej så kan man ju som hundägare välja vad det ska betyda. För hundarna betyder inte nej någonting, det betyder lika lite som banan eller flaska eller sitt. Vi måste lära dem vad nej betyder. När jag säger nej till Dex och Chabo så brukar de komma till mig och så får de en belöning. De slutar med det som jag inte gillar (jag blir glad) de får godis (de blir glada eftersom de är matvrak). Jag låter inte ens glad när jag säger nej, de kommer ändå.

För det andra hundar som ska fungera i vårt samhälle idag måste ha regler att förhålla sig till och det verkar dessutom att de mår bra att ha regler. Jag säger hellre nej än att jag behöver ta till en nödlösning som jag skrev om i mitt förra inlägg.

Vad är det egentligen som gör att hundägare (inklusive mig själv) har svårt att följa regeln om att inte säga nej? Jag tror att för att det sociala samspelet ska kunna fungera så måste man få säga nej. Hundarna säger nej till varandra och oss, hästarna säger nej, vi människor säger nej. Det gör vi för att markera gränser och regler.

Regler behövs som sagt både för oss och för hundarna men vad händer egentligen när reglerna blir svåra att följa. Vad händer när man hamnar på en kurs och man inte får säga nej och samtidigt känner att det klarar jag inte av att följa?

Instruktörer som säger att man inte får säga nej skapar kursdeltagare som har dåligt samvete som skuldbelägger sig själva. Konsekvenserna av att skuldbelägga hundägare har Ulrika på Bevreus Hundskola skrivit om i sin blogg redan. Läs gärna om ni inte redan gjort det. (Sluta skuldbelägg)

Jag har regler på mina kurser, självklart. Jag tränar med mjuka metoder och jag har svårt att hjälpa personer som inte vill arbeta med den så kallade köttbullemetoden. Men jag vill inte heller ha regler som ger dåligt samvete eller exkluderar de vanliga hundägarna.

Sen måste man få vara mänsklig utan att bli dömd av en instruktör. Det händer att vi blir arga, även det är en del av det sociala livet. Hundarna överlever att vi blir arga ibland och de är förmodligen bättre rustande om vi har en god relation i övrigt.

Avslutningsvis:

Att träna med mjuka metoder behöver inte betyda att man inte får säga nej men kan göra det. Kolla upp vem det är du anlitar så att du vet vad du kan förvänta dig.

Skuldbelägg dig inte för att du säger nej, hundar behöver regler.

Skuldbelägg dig inte för att du blir arg ibland. När du lugnat ner dig så kan du se dig själv i spegeln och säga till dig själv att nu lärde sig min hund förmodligen ingenting. Du kan också fundera över ad du kan göra för att hunden inte ska göra samma sak igen. (Jag vet att jag inte får lämna plastpåsar på köksbänken till exempel)

IMG_2165

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: