Om inlärningsmetoder och respekt

För en tid sen gick jag med i en hundträningsgrupp på Facebook. Perfekt! tänkte jag när jag läst beskrivningen, här kan jag få lite inspiration till träningen särskilt till de hundar som jag inte har några tävlingsmål med. Det tog inte ens en vecka så bestämde jag mig för att lämna gruppen.

Det som var den största anledningen till det här är den respektlöshet som fanns i gruppen. Respektlöshet för olika träningsmetoder. Det gäller oavsett vilken metod man tränar med.

Jag har själv valt att träna belöningsbaserat, det fungerar bäst för mig och jag upplever att mina hundar utvecklas. Vi har kul tillsammans under de allra flesta träningspassen. Men bara för att jag har valt hur jag vill träna mina hundar betyder inte det att jag inte kan lära mig av personer som har andra inlärningsmetoder. Vi lär kanske hunden momenten på olika sätt men det finns så mycket annat som ingår i hundträningen. Själva momentinlärningen är ju oftast den lättare delen.

Jag har gått kurser för personer som har helt andra inlärningsmetoder med de här personerna har ändå lärt mig så mycket annat. Jag väljer att tro att personer med lång erfarenhet av hundträning och framgångsrika personer inom hund måste ha något som de kan lära mig.

Dessutom tror inte jag att det finns en inlärningsmetod som passar alla. I vissa grupper uppfattas man som en sämre tränare om man inte frishejpar in alla moment. För min egen del så shejpar jag inte in alla moment, jag blandar och tänker inte så mycket på vad som är vad så länge det känns bra i magen. I andra sammanhang ses jag nog som mesig och otydlig för att jag inte talar om för hunden tillräckligt tydligt om vad som är rätt och fel. En hundtränare som håller sig fast vid en inlärningsmetod imponerar inte på mig. Jag blir mer imponerad av tränare som anpassar inlärningsmetod efter hund och situation.

Extremism och dumförklaringar av varandra kommer inte övertyga ”den andra sidan”. Jag fortsätter träna hund på det sätt jag tror är bäst. Jag hoppas innerligt att det sättet kommer att utvecklas och förbättras. Jag fortsätter att tro på att alla hundtränare har något att lära mig, jag kanske inte bara vet vad än. Jag tror att det är det enda sättet som vi skulle kunna närma oss varandra är genom att respektera varandra oavsett inlärningsmetod och acceptera att vi inte kommer att kunna frälsa alla.  Istället för att försöka övertyga ”andra sidan” om mina metoder fortsätter jag träna hund och hoppas att deras resultat i framtiden ska väcka nyfikenhet och dialog och på det sättet sker utveckling och förbättring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: