Om valet att starta eget företag

För ungefär ett år sen valde jag att lämna den hundklubb jag varit aktiv i. Under 2016 startade jag Bellbo Hundträning och tillsammans med Bevreus Hundskola ett samarbete under namnet Paws & Feet United. Det här blogginlägget borde ha publicerats för länge sen men bättre sent än aldrig.

Jag har under många år varit aktiv i ideell verksamhet. Det började redan i tonåren då jag satt med i ridklubbens ungdomssektion och var suppleant i föreningens styrelse. Sedan har det rullat på med funktionär på ridsportstävlingar, varit kassör i några föreningar, sekreterare i hundklubben och ideellt arbetande instruktör. Jag har lärt mig massor, jag har lärt känna nya människor, jag har haft otroligt roligt och ibland har det varit jobbigt och tråkigt. Valet att ha ett företag efter så många år i föreningslivet borde kanske inte ha varit enkelt, men det blev enkelt.

Det finns många anledningar till att jag valde att starta Bellbo Hundträning och jag kommer inte att lista alla, men jag vill lyfta två avgörande orsaker.

Min hundinstruktörsutbildning är finansierad av en ideell förening, jag betalade förvisso kurslitteraturen men utbildningen hade jag förmånen att få finansierad. Efter att jag avslutat min utbildning har jag haft flera valp- och vardagslydnadskurser i föreningens regi, och på sätt har jag betalat tillbaka min utbildning. Men för att hålla hög kvalitet som instruktör räcker det inte att gå en instruktörsutbildning och sedan luta sig tillbaka och tro att man är fullärd. Det händer hela tiden nya saker, forskare och hundtränare hittar nya sätt, nya metoder och ny information och som instruktör behöver man uppdatera sig. Jag hade dessutom gått en bred grundläggande utbildning, men det finns ju många områden där jag skulle kunna specialisera mig. De allra flesta utbildningar på det här området hålls i privat regi och kostar därför en hel del. Jag har fått använda min lön för att kunna finansiera min vidareutbildning. Det har fungerat så här långt, men i längden är det inte hållbart. Det är en tråkig anledning men tyvärr en realitet.

Den andra anledningen är samarbetet Paws & Feet United. Utan samarbetet med Bevreus Hundskola tror jag inte att det blivit Bellbo Hundträning. Jag tror verkligen på att det här samarbetet kommer att fungera. Jag och Ulrika är verkligen inte överens i alla frågor och det är nog bra. Men det finns grundläggande områden där vi har en gemensam syn:

  • Synen på hundträning: vi tränar med mjuka metoder som bygger på modern inlärningsteori. Däremot vill jag påpeka det viktiga att hunden måste fortsatt ha gränser. Det finns saker som man helt enkelt bara inte får göra.
  • Hundproblem ska hanteras: Om en hundägare har problem med sin hund ska det på något sätt hanteras, det ska inte ignoreras eller bortförklaras. Samma sak gäller mina egna hundar, stöter vi på problem så ska det hanteras. Hantering betyder oftast träning men kan även vara andra åtgärder.
  • Det finns alltid flera lösningar på samma problem och min åsikt är att så länge man är snäll mot hunden bryr jag mig inte hur man lär den något.
  • Synen på kvalitet: Med kvalitet i det här fallet menar jag att instruktören ska ha utbildning och/eller uppvisad erfarenhet på området. Dessutom ska kurserna alltid vara instruktörens egna. Att inspireras av de kurser och utbildningar man gått är en självklarhet men att rakt kopiera ett koncept, kurs eller bok och hålla en kurs enbart utifrån detta är inte OK.

 

Bellbo Hundträning ska erbjuda kurser och privatträning som framförallt riktar sig till den vanliga familjehunden. Jag hoppas att kurserna och träningarna ska kunna bidra till att vardagen med hund blir lite enklare och roligare och familjehundarna får ett mer aktivt och meningsfullt liv.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: